Derfor støtter jeg ikke rosa sløyfeaksjonen i år!

Ok, så skulle jeg egentlig kun skrive om mote, men et lite avbrekk må jeg ta. Siden jeg har fått en del spørsmål av venner og bekjente om hvorfor jeg ikke bærer den rosa sløyfa, som de gjør.

Rosa måneden nærmer seg slutten. Oktober er måneden hvor kreftforeningen setter et ekstra fokus på brystkreft sammen med brystkreftforeningen. Det er en viktig sak, og det er kjempe bra at man setter det i fokus en hel måned. Tidligere har jeg alltid gått med sløyfen, fordi jeg mener det er viktig å støtte kampen mot brystkreft! Jeg har selv hatt brystkreft i familien og vet hva det gjør med et menneske. Men ifjor opplevde jeg noe som fikk meg til å endre mening om det å gå med den rosa sløyfa.

Det var i oktober 2015. Flyktningskrisen var på sitt aller verste og ekstremt mange flyktninger var på flykt, spesielt fra Syria. Jeg jobber i butikk og jobben min startet et samarbeid med Norsk folkehjelp, hvor man kunne donere 1.kr eller en valgfri sum til flyktningene i Syria. Jeg var utrolig stolt over at jobben min engasjerte seg og syntes dette var helt fantastisk. Jeg kjøpte meg en sløyfe og ga et lite beløp til Syria hver gang jeg handlet. Noen dager inn i oktober hadde mange kjøpt rosa sløyfe, men ikke en eneste kunde hadde donert en krone til Syria i kassen min. Så rart, tenkte jeg. Vi reklamerte stort for dette. Det var plakater og det sto på skjermen i alle kassene, men likevel var det ingen som donerte. De rosa sløyfene var vi nesten tomme for. Månden gikk og det var fortsatt ingen endring. Så en dag fikk jeg en kunde som leste på skjermen og spurte "hva får jeg hvis jeg velger å donere en krone til Syriske flykninger".  Jeg forstod ikke helt hva hun mente, men sa "det vil stå på kviteringen din at du har donert". "Nei, vettu hva. Hvis jeg ikke for en liten ting, så gidder jeg ikke det". Senere samme uka var det en som leste reklamen og utbrøt "Hvorfor skal jeg hjelpe de? Nei, skal jeg bidra, så vil jeg heller hjelpe mitt eget folk". Jeg ble helt lamslått. Eget folk? Er ikke mennesker ditt folk? Er vi ikke alle en og samme rase, tenkte jeg. Uken etter hadde jeg en kunde som bidro med 50 kroner. Dette var faktisk den eneste kunden som bidro i min kasse iløpet av hele måneden.
Resten av måneden hørte jeg også flere snakke nedlatende om flyktningskrisen og hvor teit det var av jobben vår å sponse det. At vi heller burde bidratt mer til den rosa sløyfe aksjonen. Jeg la også merke til at flere bærte den rosa sløyfen stolt og viste den frem til andre..

Nå skal jeg komme med en påstand, og dette gjelder selvfølgelig ikke alle! Men jeg vet at det gjelder noen! Jeg mener at mange kjøper den rosa sløyfa, for å vise andre at de har bidratt. Fordi det er trendy og mennesker liker å vise frem at de er gavmilde og sympatiske. De vil ha creds for at de har gitt 30kr til en forening som jobber mot brystkreft. Og flyktningskrisen? Vel, der fikk man ikke noen sløyfe for å bidra. Der får man bare bidratt til å gi noen mat til å overleve, men det er tydligvis ikke godt nok?! Hvis man hadde fått en grønn sløyfe for å gi penger til flykningene, så tror jeg mange mange flere ville gjort det. Nei, vi mennesker må vist ha noe å vise for det lille strevet vi har gjort. Tenk hvor mye vi kunne samlet inn sammen hvis alle hadde bidratt med noen kroner hver? det hadde vært snakk om millioner!

Jeg støtter selvfølgelig kampen mot brystkreft, men jeg trenger ikke en rosa sløyfe som bevis på min støtte! Jeg har gått inn på nettsiden deres her og bidratt. Jeg kommer til å fortsette med å bidra på nettet, frem til det blir en sløyfe hver måned for alle andre viktig saker man burde bidra til. Derfor velger jeg å ikke gå med sløyfen. Men for de som gjør det, er det supert! Fordi de pengene går jo til organisasjonen de også, men jeg oppfordrer alle til å tenke litt på hvorfor man går med sløyfen. Er det fordi den er fin og synlig, eller er det fordi det går til en god sak? For de som vil er det også mulighet til å gå inn her og gi til flykninger på flukt, eller til annet flotte arbeid norsk folkehjelp gjør. Det er fortsatt mennesker som sliter med andre ting enn brystkreft som trenger vår hjelp!

 

 

Blogglisten hits